Ружица Тодоровић

Иконописац

Критика доц. мр. Видоје Туцовић

На путу чудописања

"Зеница ока мога теби је гнездо
Почасти нас уласком, ово је кућа твоја"

Персијски песник Хафиз XIV век 

"Данас, више него икад, модерни човек живи у запитаности о свом смислу постојања. Сва чуда и успех модерног доба у технологији, науци, медицини, нису адекватно одговорила на вечно питање смисла и постојања човекова.Трагајући за тим одговором, модеран човек у Православној икони може доћи до одговора о истини о себи. 

Пут самоспознаје, кроз икону није нимало лак. Сагледавајући ту предубоку и несагледиву творевиму Божанске промисли, сваки иконописац мора проћи кроз сопствени преображај. Преображај мора да изражава истину. Иконописац сликајући икону није анахрон, није привезан за прошлост и фолклор, већ поимању Православља, повратак ка изворном, уметничком предању светоотачког искуства познању хришћанског Откровења. Као и у теологији, преображај иконописца је условљен и обележен повратком ка светоотачком предању, док верност Предању није верност старини, већ жива веза са пунотом црквеног живота, и са светоотачким духовним опитом. Преображај иконописца носи сведочанство о повратку пуноти и целосном прихватању вероучења, живота и стваралаштва, тј. јединству које је данас толико неопходно


Као израз велике, вере и љубави улазећи у сопствени преображај сликањем икона, наша драга сесатра Ружица сведочи о спасењу ’’припремљеном за све народе’’ о животном покрету који је у свет донела појава Цркве’’светлост на просвећење незнабожаца и славу људи’’ Новог Израиља.

Верујући, у то да је читаво устројство Православне иконе усмерено на то да укаже на могућности, путеве и границе хришћанског познања, на раскривање и постојање човека. Ружица нам сликајући своје иконе помаже да и ми кроз њене ликове светитеља, Богородице, Исуса Христа спознамо наш пут и истину о себи.

Све што је везано за појам Православне иконе, безвремено је и истинито, а они који је сликају Чудопишу, јер само је чудо мера љбави и вечности коју у себи носи икона."

На многа љета и пуно предивних чудописаних икона

О Три Јерарха доц. мр. Видоје Туцовић

Лета Господњег 2011

 

Гости

Имамо 1 гост на мрежи

Вести

Донације манастиру Сочаница, општина Лепосавић

Донирајте овде

2019. Наставак живописања храма Успења Пресвете Богородице, Ново Брдо, КиМ.

2018. Почетак живописања храма Успења Пресвете Богородице, Ново Брдо, КиМ.

2018. IX Међународна изложба "Уметност у минијатури" Мајдан Арт

2018. Наставак живописања храма Свети Трифун, Гудурица.

2018. Осликавање икона за иконостас католикона манастира Сочаница.

2018. 14. међународно бијенале уметности минијатуре, Горњи Милановац.

2018. Витез фест.

2018. Васкршња изложба, храм Свети Сава.

2018. Васкршња изложба Народни музеј Крагујевац.

2018. Међународна уметничка изложба Порто,Португалија.

2017. Ријека мини арт.

2017. Годишња јесења изложба, Прогрес.

2017. Дани духовне културе Темишвар.